pre-loader

.

Het begon allemaal in 1883, toen Carl Gustav von Zeppelin het Apeldoornse Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn (ANZA) oprichtte. Op 16 juli van dat jaar, op een strategische plek vlakbij het station en het Apeldoorns kanaal, vestigde hij de eerste nettenfabriek van Nederland.

Met de Zuiderzee ‘in de buurt’ werden de machinaal vervaardigde netten gemaakt om te gebruiken in de visserij. In 1907 werd de Nettenfabriek uitgebreid met een stijlvol kantoor- en entreegebouw. Dit werd zeer waarschijnlijk ontworpen door de Apeldoornse architect Andries van Driesum, die ook de villa van de familie Von Zeppelin op Deventerstraat 37 bouwde.Dit gezichtsbepalende kantoorgebouw ging in 1958 in vlammen op. De krant sprak van “de grootste brand die Apeldoorn, na de verwoesting van De Bijenkorf en Kreymborg in 1950, heeft gekend”. Tijdens de bluspogingen kwam een brandweerman om het leven.
Oud medewerkers

Nog in hetzelfde jaar werd er op dezelfde locatie een nieuw hoofdkantoor opgetrokken. Hiervoor tekende het Apeldoornse architectenbureau J.W. en C.A.W. Heuvelink.

De fabriek is 124 jaar operatief geweest (tot 2007) & staat nu klaar voor een nieuw leven.